Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Många artiklar genom tiderna

Elsa Petersons Spetsaffär har varit omtalad vid många tillfällen. En artikel med fina bilder på mormor Elsa och några av de spetsar hon sålde finns i Svenska Journalen, nr 34 från 1961. Artikeln tar upp en del av traditionen med knyppling i Vadstena, samt berättar om mormors bakgrund som en av de två sista spetsförläggarna som höll igång då.

Affären har även dokumenterats under mamma Gunnels tid. Affären har blivit omnämnd i deckaren ‘Och pistolen full av smärta’ av Jean Bolinder, i en japansk bok om svenskt handarbete, i olika turistböcker om Östergötland osv. Många som varit inne hos mamma har upplevt att det var inte som att gå in i vilken butik som helst. Hade hon tid kunde hon lätt spendera en timme med att berätta om spetsar och Vadstenas historia, på svenska, franska, engelska eller tyska. För många blev besöket nog en av de främsta upplevelserna i Vadstena, vilket mängden av hälsningar via vykort från jordens alla hörn vittnar om. Här nedan en artikel från en tysk tidning, Die Spitze, från 2001. Efter denna artikel finns ett uppslag från Bolinders deckare. Interiören är tagen från affären och rummen bakom. Bland annat står det om lagret av nunnedockor tillverkade med kläder av grå filt. Han luras dock. Det är inte nunnornas matkällare de kommer in i – konstnärlig frihet 🙂 !

Nu ligger det på mina axlar att fortsätta. Det finns mycket att dokumentera och berätta om. Roligt att intresset finns. Förra året hade jag en artikel om affärens 100-års jubileum i OIDFAS journal som heter Bulletin OIDFA. Denna är en medlemstidning som man får med 4 nummer om året som medlem. Text på engelska och franska. Är du intresserad av att bli medlem kan kan du kontakta Kerstin Eriksson (kerstin.be763@outlook.com). Pris 400 kr. Nedan ser du innehållsförteckning från nr 3 2021 då min artikel var med.

Senaste artikeln om affärens 100-årsjubileum finns att läsa i den danska journalen Kniplebrevet, februari 2022. Denna är också en medlemstidining som ges ut med 4 nummer per år. Även till denna tidning får man med olika mönster till varje nummer. Mer information om Kniplebrevet på följande länk: https://www.knipling-i-danmark.dk/?Kniplebrevet

Den 27e mars kommer jag till Folkets Hus i Kalhäll för att hålla en föreläsning: ‘Elsa Petersons Spetsaffär 1920-2021. En historik om olika Vadstenamönster och handel med spetsar’. Föreläsningen sker i föreningen Knyppelpinnarnas regi. Även denna förening har ett medlemsblad, Stadkanten, som utkommer flera gånger om året. Bland bilderna nedan ser du föreningens program för kommande termin (under förutsättning att pandemin avtar). Oktobernumret 2021 ståtade med en klocka där den runda bården Vadstenakronan (mönster från Elsa Peterson) är monterad. Det är Natallia Lundqvist som ligger bakom denna trevliga idé.

Om du vill ha inlägg direkt varje gång jag lägger upp något nytt på hemsidan så är det bara att börja följa mig. Om du är osäger på hur man gör. Skriv till mig på elsapeterson.spetsar@gmail.com så hjälper jag dig. Mvh Karin Landtblom

Information

Detta inlägg publicerades den 13 februari, 2022 av in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: