Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

SPETSAFFÄREN 1920 – NUTID

Elsa 20-tal

Elsa Peterson född Karlsson (1891 – 1980) startade Elsa Petersons Spetsaffär och var spetshandlare från 1920 till 1971. Spetsförsäljningen skedde från början i hemmet, vilket vid starten var Skänningegatan 11.

Skänningegatan 11

På bilden syns Elsas svärmor Emma Pettersson till höger. Emma var finknypplerska och knypplade till Klara Larsson. Det var Emma som ledde in Elsa i spetsarnas värld. Elsa valde dock att sälja spetsar istället för att knyppla själv, det vill säga att bli spetsförläggare. Svärmor Emma knypplade sedan även till Elsa och i kassaboken har Elsas man Gunnar noterat detta med namnet morsan!

Skylt Skänningegatan 11

Ruth och Emma

På bilden syns Ruth och Emma Pettersson, svägerska respektive svärmor till Elsa Peterson.

Mamma ca 1 år

Elsa med sin dotter Gunnel, 1924.

Spetsmöbeln

Ett av rummen på Skänningegatan inreddes som spetsrum. Möbeln är tillverkad i masurbjörk med intarsiainläggingar och består av ett specialritat skåp med lådor och hyllor för spetsarna, ett skrivbord, stolar, soffa och ett bord. I detta rum fick kunderna slå sig ner och välja bland färdiga spetsar eller beställa utifrån provböcker. Knypplerskorna kom hit och levererade spets samt hämtade garn och mönster.

Gunnel och Gunnar och spetsskåpet

Gunnel med sin far Gunnar framför spetsskåpet på Skänningegatan 11.

1935 flyttade spetsaffären till Storgatan. Bredvid den nuvarande butiken placerades en stuga som inreddes till butik. Konstnären John Winberg har dekorerat stugan bland annat med Östergötlands vapen. Stugan användes sommartid och under vintertid fortsatte försäljningen i spetsrummet i familjens våning på Storgatan 23.

StuganPå bilden syns Elsa tillsammans med maken Gunnar, svägerskan Ruth och dottern Gunnel. Det lilla huset finns fortfarande kvar och är numera placerat inne i trädgården.

stugan

Här ser man stugans nuvarande placering i trädgården samt målningarna av John Winberg.

Storgatan med stugan

På detta gamla vykort ses stugan vid Storgatan. Där affären ligger idag var det då lägenhet. Skylten om Vadstenaspetsar sitter uppe på huset. Mitt emot där posten är idag kan man se Kylanderska huset som revs 1969. En mycket vacker glasveranda byggd av Johan Robert Nyström 1850 räddades och finns nu vid flygelbyggnaden på Bergenstråhlska gården.

elsa bild 2

Elsa Peterson

Skyltfönster före stugans tid

Till en julskyltning fick Elsa låna skyltfönster i fru Manfred Anderssons modebutik. På fotot kan man se både dukar, näsdukar, infällningar, kragar, manschetter mm.

Slutligen, 1960,  hamnade affären i den lokal där den ännu är belägen, Storgatan 23. I artikeln nedan kan man bland annat läsa att ”Det är en intim och trivsam butik man erhållit. Ett bra skyltfönster mot gatan ger möjlighet till exponering av de vackra spetsarna. Färgsättning, armatur och inredning går väl i stil med de vackert komponerade och sirligt framställda varorna.”

Elsa 1960

Elsa Affären 1960Elsa med en korg fylld av Blåklint. Denna souvenir, en blåklint gjord av tyg med en spets runt om, har sålts i affären under många år.

blåklint till 1920

Närbild på blåklinten

Elsa bild 1

Elsa Peterson

Gunnel affären 1978

Gunnel Landtblom tog över affären 1971 och driver den än idag. På bilden ser vi Gunnel i affären och året är 1978. Bakom Gunnel kan man se ett skåp. Detta skåp har funnits med i inredningen sen affären flyttade in på Storgatan 23. Skåpet tillverkades ursprungligen till Skänningeutställningen 1929. Under hösten kommer du att kunna läsa mer om Skänningeutställningen här på vår hemsida.

Mamma Slottet Åke svensson

På spetsutställningen på Vadstena slott 2012 var spetsaffären representerad. Här står Gunnel Landtblom i en kuliss av spetsrummet. Den som fotograferat och skapat denna tredimensionella upplevelse är fotografen Åke Svensson från Motala.

Många personer har passerat Elsa Petersons spetsrum, både på Skänningegatan och på Storgatan. 1940 var det jubileum för flickscouterna i Vadstena. Till detta jubileum var kung Carl VI Gustafs mamma, prinsessan Sibylla, inbjuden.

SibyllaVi var tidigare lite osäkra på årtalet, men tack vara Gunnar Petersons klippböcker kunde vi lösa detta frågetecken! Året då prinsessan Sibylla var i Vadstena var 1940!

Prostinnan Ragnhild Törner var delaktig i detta jubileum, hon var också vänligt inställd till Elsa och brukade visa kunder till Spetsaffären. På det viset kom det sig att prinsessan med följe knackade på och bad att få komma in och köpa spetsar. I samband med festligheterna var det en middag på Munkklostret som på den tiden var vandrarhem (1936-1956). Flickscouterna fick vara med och servera vid middagen. Den som fick servera prinsessan Sibylla var Gunnels kamrat Kajsa Eklund.

Elsa, Gunnel och KajsaPå bilden syns delar av möbeln i spetsrummet (på Skänningegatan 11) samt Elsa, Gunnel och Kajsa Eklund.

vandrarhemmet utsida vandrarhemmet matsal

På dessa båda vykort kan man se Munkklostret under tiden som vandrarhem.

scout 1940

Gunnel i scoutkläder, 1940.

Vid ett annat tillfälle ringde det på dörren och Elsa gick ner och öppnade. In steg en man med följe. Elsa har berättat att han var så reslig att hela farstun lades i dunkel. Det visade sig vara prins Wilhelm som var på besök i Vadstena. När prinsen var klar med sina spetsaffärer frågade han Elsa om han inte kunde få se hur familjen bodde. Elsa svarade naturligtvis ja och följde honom runt våningen på en husesyn som slutade i köket där grötgrytan stod på spisen och vaxduken låg på köksbordet. Gröten var till en yngre släkting från Ödeshög som läste på Samskolan i Vadstena och fick äta frukost hos Elsa varje dag. När Elsa och prins Wilhelm tog adjö av varandra tackade prinsen extra mycket för husesynen. Han sa att det här var bland det roligaste han varit med om just för att sådant här fick han aldrig se.

Flera olika konstnärer har funnits med i familjen Petersons närhet. Inez Pettersson var kusin med Elsas man. Inez bodde i skomakarstugorna, uppkallade efter hennes far Karl Pettersson som var skomakare. Inez var konstnärlig och arbetade bland annat med måleri, läderarbeten och att komponera mönster för knyppling. (Inez kommer att få en egen sida på hemsidan, där kommer du kunna läsa mer om Inez mönster). Under en period var konstnären John Winberg hyresgäst hos Inez familj, därefter flyttade han in i en stuga in på gården på Skänningegatan 11 och blev hyresgäst hos familjen Gunnar Peterson. En annan konstnärsfamilj som bodde hos Petersons på Skänningegatan 11 var familjen Eklund. Både far och son, Calle Eklund och Karl-Göran Eklund, är välkända för sina Vadstenamålningar. Både John Winberg Karl-Göran Eklund har varit engagerad i att ta fram en logotyp för affären.

 Märke, John Winberg

Bilden visar ett utkast ritat av John Winberg.

märke med rödtornet

Denna bild användes under en period som äkthetsbevis för spetsarna.

märke med vase (Inez).

Ytterligare en förlaga av John Winberg som inte kom till användning.

Märke Karl-Göran EklundDenna logotype har ritats av Karl-Göran Eklund. Affären har haft och har än idag detta märke som äkthetsbevis för alla spetsar som säljs i affären.

Logga kuvert mm INez

Till  kuvert, spetsomslag, brevböcker, påsar och broschyrer har den bild av John Winberg använts.

plomber

Affären har även haft äkthetsintyg i form av en metallplomb med bokstäverna E P och V.

Karin Landtblom

14 juli 2013

Uppdaterad 30 augusti 2013