Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Ingeborg Schoultz

En spetsförläggerska som det inte finns så mycket skrivet om är Ingeborg Schoultz. Hon bodde tillsammans med sin man Henrik på Arneberga Gård, söder om Vadstena halvvägs till Omberg. Att vi känner till henne beror på att vi i Elsa Petersons Spetsaffär har en del mönster kvar efter henne. Dessutom finns det några få anteckningar om henne i en text av Sally Johansson och i Claessons fältstudie.

Hennes mönster är väldigt vackra och skiljer sig lite från de Vadstenamönster vi är vana att se. I Claessons fältstudie från 1939-1940 kan vi läsa att fru Schoultz förde sina egna spetsar – vad nu det kan innebära! Ingeborg var verksam ca 1870 -1890 då rörelsen övertogs av Aurore Ingelotz som drev den vidare ca 4 år och därefter togs rörelsen över av Matilda Sjöstrand. Mönstren vi har efter fru Schoultz är daterade med olika årtal på 1870- och 1880- talen och sedan står det MS också på de flesta av mönstren vilket är Matilda Sjöstrands initialer.

MönsterDet vi också vet genom en text skriven av Sally Johansson 1944 är att Fru Schoultz och fröken Ingelotz var goda vänner. Kanske träffades de på den Zanderska flickskolan där Aurore var elev och sedan lärarinna? Eller så kanske de blev bekanta genom familjen Dickson. Det var nämligen en bror till Axel Dickson på Kyleberg, han som grundade den Dicksonska skolan i Vadstena, som var den som bekostade Aurores skolgång då fadern avlidit. Och att två bondefamiljer på Kyleberg och Arneberga kände varandra är ju inte helt otänkbart. Vi får se om det kan bringas någon klarhet i hur vänskapen dem emellan uppstått! Förutom ovanstående står det också i boken Kvinnor Knyppling Köpenskap att läsa att familjen utvandrade till Amerika.

Detta med Amerika satt väl kvar på näthinnan när jag läste följande rader i en artikel om Charlotte Randel i en Idun från maj 1890:

Idun maj 1890

Den som flyttade till Stockholm var ju Carling som startade Vadstenaboden, vilken ni kan läsa mer om på https://elsapetersonsspetsaffar.com/johanna-pettersson-del-3/

Men vem kunde det ha varit som startade spetsförsäljning i Amerika? Tja varför inte fru Schoultz. Denna misstanke var tillräcklig för att börja jaga information. Det första jag hittade var följande annons från april 1889:

Lösöres auktion

Allt skulle säljas, allt från grisar och höns till hälften av en Claryton & Schuttleworths tröskverk och lokomobil. Denna annons bekräftar att en flytt är på gång, men hur var det nu med spetsförsäljningen? Nästa fynd var denna lilla notis från december 1889, som ger svaret på den frågan. Det är  fru Schultz som ska sälja spetsar i Amerika!

gammal svenska

Jag tar inte med hela artikeln från Östgöta Correspondenten, det är inte helt lätt att läsa den gammalsvenska som de envisades med att ha på vissa sidor i tidningen. Nyheten hade tydligen ett visst intresse då den togs upp även i Stockholmstidningarna:

till ny en tillVi kan utläsa av notisen att hon redan etablerat kontakter med Amerika och att hon hade exporterat spetsar under en tid. Tyvärr stannar informationen härvid vad det gäller spetsarna, men vem vet håller man ögonen öppna kanske ytterligare pusselbitar dyker upp så småningom.

Man blir ju även nyfiken på vad som drev dem, förutom att de hoppades kunna göra affärer i Amerika. Genom en notis i Stockholmspressen får vi veta att det var ekonomiska svårigheter som drev familjen till Amerika. Familjen hade bosatt sig i Atlantic City och maken Henrik blev massör. Henrik avled i mars 1908.  Henrik

 

Även Ingeborg blev engagerad i massagerörelsen, Swedish hygienic institute, vilket framgår av denna reklamannons:

InstitutSå långt kom jag, driven av min envishet att försöka bekräfta att jag hade rätt 🙂

Ingeborg Schoultz blev nog kvar några år ytterligare i Amerika, men slutligen kom hon tillbaka till Sverige. Hon dog 1927 i Stockholm och är gravsatt i Örberga bredvid dottern Annie 1876-1879.

Gustavsberg 3 maj 2015

Karin Landtblom

 

 

 

 

%d bloggare gillar detta: