Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Vadstenaknyppling – ett Immateriellt kulturarv

Hej

I april 2017 kom det ett mail från Maria Jönsson, kulturstrateg i Vadstena kommun. Hon ville försöka få Vadstenaknypplingen till att bli ett immateriellt kulturarv. Vi hade några möten där även Spetsmuséet i Vadstena och Svenska spetsar deltog och kom fram med en text till en ansökan om listning till den nationella förteckningen över immateriellt kulturarv. Nu har det gått lite tid, och ett tu tre så var det klart! Du kan läsa mer om detta på denna länk:  Institutet för språk och folkminnen

I texten står det bland annat om att vi genom mönster, bland annat från Elsa Petersons Spetsaffär, kan identifiera typiska Vadstenamönster. Det arbete som min mamma Gunnel påbörjade, nämligen att ge ut mönster på gamla typiska Vadstenamönster är av stor vikt för vår kunskap om dessa mönster. Mamma hann ju få en utmärkelse om sitt arbete inte långt innan hon dog vilket glädjer mig. Hon gick ju från att vara spetsförläggare till att vara kulturarbetare.

 

Detta erkännande av Vadstenaknypplingen som ett Immateriellt kulturarv är en bekräftelse på det unika i den tradition Vadstena har tack vare knypplingen. En tradition som har engagerat en stor del av befolkningen genom flera hundra år.

Kom igen Vadstena – det här är något att vara stolt över 🙂

Klosterlilja

5/10 2018

Karin Landtblom

 

%d bloggare gillar detta: