Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

SKÖNHETERNA

Skönheterna 1

Ett av höstens (2013) nya mönster är en oval Skönhet. Fler bilder på det nya mönstret hittar du under Nyheter.

skönheterna 2

Skönheterna 2

Skönheterna, eller Fivelstad Skönheter, är ett Vadstena mönster från 1800-talet. Spetsen har knypplats både som längdspets samt som runda och ovala dukar, helknypplade eller som bårder. Att spetsen fått namnet Fivelstad Skönheter är inte så konstigt. Fivelstad socken är känt som ett centrum för finknyppling, det vill säga knyppling med mycket tunn tråd. Redan när Vadstena Knyppelskolor grundades 1903 i Fivelstad socken uppmärksammades att det fanns många skickliga knypplerskor/knypplare i trakten. Vadstena Knyppelskolor har säkert också bidragit till koncentrationen av finknyppling just där. En mycket uppskattad lärare i Aska Knyppelskola var Charlotte Andersson. ”Ungarna gillade Charlotte. Hon var  saktmodig” (tålig och lugn) (Edit Sand, 1973). Även Charlottes dotter Signe Danielsson var lärare i Aska Knyppelskola. Elsa Petersons Spetsaffär har köpt och sålt vidare spetsar från Knyppelskolorna. Ett exempel ur bokföringen är att Elsa den 25 februari 1924 köpte två näsdukar av spets nr 243 á 3:50 styck.

Knyppling med tunn tråd kräver ett speciellt handlag och Elsa Petersons Spetsaffär har haft många skickliga finknypplare genom åren, både män och kvinnor. Signe Jakobsson som bodde i Skogalund, Fivelstad, var en av mycket skicklig finknypplerska som knypplade till affären både under Elsa Petersons och Gunnel Landtbloms tid. Signe knypplade bland annat Skönheterna.

Signe JakobssonSigne Jakobsson, bilden är tagen i Stugan vid Storgatan.

Andra finknypplare från Fivelstadstrakten som knypplat till Elsa Petersons Spetsaffär är till exempel Kerstin på Löten (Kerstin Andersson) och hennes barn Hulda (Skogalund, gift Pettersson), Ida (gift Stav), Märta (Fågelsta gift Lundberg), Margit och Ivar (Fågelsta,bror eller släkt på annat vis). Signe Danielsson, Aska. Lisen Hansson från Sandbylöten som sedan flyttade till Fågelsta. Edit Sand från Aska. Sigrid Öst från Aska Södergård. Löt är en äldre benämning på betesmark, (NE, 2013).

Skönheterna 5

Skönheterna 3

Skönheterna 4

Skönheterna

Folkunga hemvärnskrets från Vadstena, Ödeshög och Skänninge gick högvakt den helgen i juni  1974 då prinsessan Christina och Tord Magnusson skulle gifta sig. På bilden syns Stellan Jonzon från Vadstena som överlämnar en lysningspresent levererad av Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Bröllopspresenten bestod av en oval Skönhet samt en näsduk med spetsen Blåsippan. Spetsen knypplades av Sigrid Öst, Aska Södergård.

Christina foto

urklipp

Skönheterna 7

Bilden visar en likadan Skönhet som den prinsessan Christina fick. Denna duk är 39 cm lång och 24 cm bred. En helknypplad duk kallas även för en matta vilket innebär att man även kan kalla duken för en Skönhetsmatta. Benämningen matta används även för olika helknypplade dukar med mandlar, dessa går då under benämningen mandelmattor. Vi kommer att lägga upp fler sidor om olika mönster, mönster med mandlar, pepparkakan, blåsippan, tvåöringen och så vidare. Nästa mönster som kommer att presenteras är Klosterliljan.

Karin Landtblom

12 juli 2013

%d bloggare gillar detta: