Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

6:e och 7:e OKTOBER

Storgatan 23

Det är den 6:e oktober, solen skiner och flaggan är hissad!

Mamma utanför affären

Gunnel på väg ut på sin första promenad som 90-åring! Firandet har gått bra och jubilaren är glad.

Kattis, Sara och Mamma

Promenaden går till Hamnparken och avslutas med gott bröd från Gamla Kondis.

skylfönstret

Denna helg är det inte bara födelsedagskalas. Till Aurore Ingelotz ära har vi en unik skyltning.

Skylt 2

Skylt 3

Mönstren till de två medaljongerna som syns på fotot är komponerade av Aurore Ingelotz. Dessa medaljonger finns så vitt vi vet uppknypplade i endast två exemplar. De andra två sitter på den altarduk som Altarduk som skänktes till Birgittasystrarna i Rom 1895. Spetsen som sitter runt den drygt 4 meter långa duken är sannolikt den som syns till vänster på fotot ovan.Varje år den 7:e oktober, på Birgittadagen tas duken fram – imorgon alltså. Nunnorna har lovat att ta kort på duken imorgon och skicka till oss – nu väntar vi bara på att kunna visa dessa foton!

Aurore Ingelotz var spetshandlerska i Vadstena 1889-1893. Hon sålde spetsar och komponerade mönster i kyrklig stil. Trots sin korta tid som spetshandlerska har Ingelotz gjort stora avtryck inom Vadstenaknypplingen.

1895 levererades en altarduk till Birgittasystrarna i Rom. Mönstren till spetsarna var gjorda av Ingelotz. Altarduken som var drygt 4 meter lång och 0,9 meter bred hade en 20 centimeter bred spets runt omkring och i varje ände infällt en medaljong med en diameter på ca 50 centimeter. Medaljongerna kan du se i vår utställning. Längdspetsen är sannolikt en av de som vi visar bilder på.

Vi har gjort efterforskningar och via Birgittasystrarna i Rom har vi fått besked att altarduken finns kvar och fortfarande är i bruk. Varje år den 7 oktober på Birgittadagen tas duken fram. Vi hoppas att de ska skicka foton så att vi kan visa hur duken ser ut.

Aurore Ingelotz var med och representerade Sverige på Chicagoutställningen 1893. En av de knypplerskor som hon tog hjälp av var Sanna Andersson som bodde på Skänningegatan 11. Vi vet detta eftersom vi har kvar hennes diplom från utställningen. Även Sannas syster Hulda var en skicklig knypplerska. Elsa och Gunnar Peterson köpte Skänningegatan 11 av systrarna Andersson och på den adressen startades Elsa Petersons Spetsaffär år 1920.

Om någon har foton eller annan information från Chicagoutställningen tar vi tacksamt emot kopior på dessa.

Mer om Aurore Ingelotz kan du läsa på sidan om henne som ligger under rubriken historia.

Karin Landtblom

6 Oktober 2013

%d bloggare gillar detta: