Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

SKENINGEUTSTÄLLNINGEN

Östgötabladet 1929

stämpel baksidan

Stämpel från vykort.

Tidningstext 2

Skeningeutställningen var en fem dagar lång ”klang och jubelföreställning”. Vädret är alltid viktigt och i Östgötabladet kan man läsa att tre av fem dagar var det varmt och skönt, men på midsommarafton var det grundlig blöta. Tidningen beskriver midsommarafton på följande sätt: ” Det var emellertid en glädje att se, hur eleganta främlingar och enklare infödingar vadade fram genom de stundtals oroväckande djupa insjöar, som det envisa regnandet åstadkom.”Lantbruksmötet handlade framförallt om lantbruk och maskiner för lantbruk. Inom ramen för lantbruksmötet behandlades både välbehandlad mjölk, vägfrågan i länet samt biodling. Vad det gäller biodling så var folkskolans högtidssal fylld till sista plats och det trevliga föredraget mottogs med ”bifall”. Det visades även en bifilm, om biodling förr och nu. Ett ämne som inte minst är av stor vikt även idag. Avelsföreningen för låglandsboskap sammanträdde. Konsulent Ljunggren höll ett föredrag om den svartbrokiga låglandsrasens utveckling i Östergötland. Det visades även skioptikonbilder av framstående låglandsdjur.

skioptikon

Bild hämtad från http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=25620

karta med pilar

Utställningens huvudgata började vid huvudentrén och sträckte sig fram till utställningsrestaurangerna. Längs vägen hade man anlagt gräsmattor och planteringar och framme vid restaurangerna fanns en fontän. Längs vägen fanns allt från en fjäderfäpaviljong, Borensbergs Kalkindustrier, lotterier, J.G.Schwartz AB:s kraftfoder, Cloetta, mjölkpropaganda, konst- och industribyggnaden samt till vänster innan man är framme vid restaurangerna Hemslöjdspaviljongen där bland annat Vadstenaspetsarna visades. ”Fyffes” hade en kiosk, lämpligt då det var sista skriket i fråga om bananer. Efter att vandrat runt på utställningsområdet kunde man svalka en törstande strupe i ”Pommac-hallen”.

vykort entre vykort kväll

hantverksutställningen industri

arkitekten

Den som var arkitekten bakom lokalerna och utställningsområdet var Joel Lundeqvist från Örebro.

kuvert

Elsa Petersons Spetsaffär fick ritningar över området, kvitto och klistermärken i detta kuvert.

kvitto

Kostnaden för Elsa Petersons Spetsaffär var trettiotre kronor och sjuttiofem öre.

Klistermärken 2

ritning skåpet

Inför utställningen gjorde Gunnar Peterson ritningen på det skåp som skulle användas på utställningen. Skåpet tillverkades på Vadstena Byggnadssnickerier AB. Detta aktiebolag startades och drevs av Gunnar Peterson, Ryno Edvardsson, Oskar Krus och Olle Nilsson.

Sitning skåpet om färgval

Här kan vi läsa om färgvalet, och den som målade skåpet var Nils Hammargren. När han kom till Vadstena bodde han till att börja med i Skomakarstugorna hos familjen Pettersson.

Spetsskåpet i affären

Skåpet används fortfarande i affären även om en del av färgen har flagnat.Överstycket till skåpet

Överstycket ligger i källaren då takhöjden i affären är för låg.

foto från utställningen

Till vänster i Vadstenarummet syns skåpet från Elsa Petersons Spetsaffär.  I bakgrunden syns Östergötlands vapen. Dekorationerna är gjorda av konstnären John Winberg som även han under en period bodde i Skomakarstugorna. Både Nils Hammargren och John Winberg har varit förebilder för Inez Pettersson och har varit viktiga för hennes utveckling som konstnär.

diplom 5 Sigen Jakobsson

Den som passade utställningen för Elsa Petersons Spetsaffärs räkning var Signe Jakobsson.

Stora slottet skänningeutställningen

I skåpet från utställningen kan vi se att affären bland annat visade kragar. Tavlan över slottet var komponerad till Utställningen av INez Pettersson och det var Fia vid grinden som knypplade den.Inez diplom

Inez var också med på utställningen. Hon deltog med läderarbeten. Hennes diplom hänger i hennes atlje i Skomakarstugorna.

Här kan du läsa vilka Vadstenabor som deltog och vad de deltog med.

utställare 1 Utställare 2 utställare 3Karin Landtblom

1 september 2013

%d bloggare gillar detta: