Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.
Söndagen den 18 oktober hade Eva utställning av sin spetssamling. Totalt blev det tre bord fulla med spetsar från Sverige men även utländska, både knypplade och sydda.
I samlingen finns det bland annat kragar, manschetter, barber, näsdukar längdspets samt en hel del solfjädrar av olika slag. Bara för att göra det möjligt att visa något har jag valt att framförallt visa de spetsar som har sitt ursprung från Vadstena men även några andra.
Om man är hemma hos Eva kan man inte undvika att upptäcka hennes intresse av solfjädrar. Hon har många olika och här på bilden ser ni ett litet urval. Längst upp till vänster är det en Brise från Kina, ca 1830, med en ställning gjord av elfenben. Under den, den stora svarta, är Chantilly (både tyll och nätbotten) från Tyskland eller Frankrike, sent 1800-tal. Ställningen är gjord av sköldpadda. Den vita solfjädern till höger är gjord i Brysselspets (sydd och knypplad spets). Sju stycken rosor är sydda i Point de gaze, i övrigt knypplad.
En barbe användes antingen som en slags kravatt eller scarf runt halsen, men den kunde även användas som huvudbonad. På fotot ovan ser vi en utsmyckning av det slaget. Nedan följer ett urval av olika barber.
Guipure, förekommer bland annat i Frankrike och Tyskland, men även i Vadstena.
Knypplad i gult silke med grön (?) ombrétråd.
Guipure, slutet av 1800-talet, förekommer bland annat i Frankrike och Tyskland, men även i Vadstena.
Sent 1800-tal, troligen Vadstena enligt utsaga av Sally Johansson.
Klosterliljan, krag-uppslag
Klosterliljan, krage, samma gigantiska krage ser ni även på de två följande fotona.
Klosterliljan, längdspets
Klosterliljan, överst en krage med två tillhörande manschetter som från början var hopsydda till en större krage. i mitten ett ensamt krag-uppslag.
Klosterliljan. Den översta är enligt Sally Johanssons utsaga, 1981, från 1860-talet och ”utsökt”.
Nederdel av ärm med klosterliljan på insida och utsida för att eventuellt kunna vikas upp.
Längst ned i bilden syns den bortsprättade spetsen från den andra nederdelen.
Skönheterna, krage + helknypplad rund.
Vackert monogram!
Här ser vi en spets med sippor till vänster.
Avslutningsvis en sydd spets. Spetsen är dubbelt hopsydd avsedd att bli en aftonväska, 1900-talets början. Lägg märke till trollsländan!
Foton: Eva Wikström
31 november 2015
Karin Landtblom