Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

GUNNEL LANDTBLOM

namnskylt med spets

I texter från slutet av 1800-talet och från 1900-talet kan man läsa om de dystra framtidsutsikterna för spetsverksamheten i Vadstena. Därför är det fantastiskt att det än idag finns en aktiv och synnerligen energisk spetshandlerska, nämligen Gunnel Landtblom. Att vara född i en spetsfamilj på 1920-talet och dessutom ha över 40 års erfarenhet av Vadstenaspetsar som spetshandlerska gör henne till en av de mest initierade personerna inom detta område. Dessutom har hon genom sin insats sett till att Vadstenaspetsarna kommer att kunna leva vidare även framöver!

Den 6:e oktober 1923 föddes Gunnel, på Skänningegatan 11. Hennes föräldrar var Elsa och Gunnar Peterson.

bild 1

Gunnel gjorde som alla andra barn, blev vaggad, åkte barnvagn, läste med pappa, satt i mammas knä och var ute på promenad med farmor Emma.

mamma ca 3

Ska jag bli spetsförläggare när jag blir stor? Det var knappast en fråga hon ställde sig, men spetsarna har funnits med i hennes liv genom hela hennes uppväxt. Spetsarna såldes i våningen dit det kom både knypplerskor och kunder på besök. En del av knypplerskorna visste när Gunnel fyllde år och tog med en liten present till henne. När hon blev större fick hon gå ärenden, till exempel för att hämta mönster hos pappas kusin Inez. Hon var omgiven av knypplerskor, både på gården där de bodde såväl som inom den närmaste släkten.

bild 2

Redan som liten gjorde hon sina expeditioner i Vadstena. Kanske var det då hennes stora intresse för historia grundades?

Klass 1

Hon började 1:a klass i Folkskolan. Gunnel är nummer två från höger i övre raden.

realen 1939      Realexamen 1939, Vadstena. Fotot taget utanför spetsaffären

Student 1943

                              Studentexamen 1943 i Motala, Humanistisk linje

mamma mormor alvastra

Elsa och Gunnel i Alvastra

Viola mormor mamma och Ruth

Viola af Ekenstam (kusin med Gunnar), Elsa, Gunnel och Gunnars syster Ruth. Här fanns det ännu inga planer på att mamma skulle bli kollega med Elsa och efterträdare till Spetsaffären. Man kan dock se att mor och dotter hade ett gemensamt intresse för kläder!

Gunnel är en humanist ut i fingerspetsarna. Hennes intressen är inom konst, litteratur, historia, musik och språk. Efter studentexamen studerade Gunnel engelska, amerikanska, franska och spanska på Uppsala universitet. Under studietiden läste hon franska en termin i Lausanne och en termin i Paris.

Lausanne 1

Lausanne 2

IMG_1440

Den spännande berättelsen om bussresan genom ett sönderbombat Tyskland är för lång att ta med i sin helhet. Ni får nöja er med starten på resan och ankomsten till Lausanne. Som framgår av artikeln hette Gunnel som flicka Gunnarsson i efternamn efter sin pappa Gunnar.

mamma 70-tal

1969 kom familjen Landtblom tillbaka till Vadstena och 1971 tar Gunnel över spetsaffären. Vid den tiden hade affären ungefär 100 personer som framförallt knypplade men också några som fällde in spetsar. Jag kommer ihåg att det var många, eftersom jag hjälpte till att slå in julklappar varje jul, men antalet julklappar blev färre för varje år. I och med detta började Gunnel skapa en ny inriktning för affären. Successivt förflyttades tyngdpunkten från att sälja spetsar till att ta fram mönster på framförallt gamla traditionella Vadstenaspetsar, men också en del nykomponerade spetsar.

Det har passerat många kunder genom åren och varje år är det många som spontant hör av sig med ett kort eller ett brev. Många skickar foton de har tagit i affären och nu, sedan vi startade hemsidan, har den responsen även kommit att hamna i gästboken. Många uttrycker att besöket hos Gunnel är det bestående minnet och den största upplevelsen under sitt Vadstena-besök.

Hälsning 1

Roligt när kunder tar sig tid att skriva och skicka foton.

hälsning 2

Början av ett brev ställt till Vadstena Köpmannaförening med kopia till Elsa Petersons Spetsaffär.

hälsning 3

Avslutningen på samma brev.

En entusiastisk besökare föreslog till och med Vadstena Köpmannaförening att Gunnel och Maiken Karlsson, som fram till 2012 drev sin affär, skulle få bli hedersmedlemmar i Köpmannaföreningen.

Kulturpris

Gunnels kulturarbete har, bortsett från alla kunders uppskattning, även uppmärksammats av Föreningen Gamla Vadstena, och man kan inte annat än ansluta sig till deras motivering. Tänk tanken, vilka Vadstenamönster skulle varit tillgängliga nu, om det inte vore för Gunnel Landtbloms gärning.

Kontoret augusti 2013

Som framgår av brev och av gästboken är det många som uppskattar ett samtal med Gunnel. Det har hänt fler än en gång att personer som pratat med Gunnel i telefonen och sedan kommer in i butiken stannar upp och säger lite generat att de vill prata med Gunnel Landtblom. Ja det är jag säger Gunnel. Då brukar de ursäkta sig och säga att de trodde att hon skulle vara i fyrtioårsåldern.

Gunnel är i farten, måndag till lördag, och har hela tiden nya mönsterprojekt på gång. Nu när vi startat denna hemsida ägnas även mycket tid till att få fram underlag så att vi kan berätta Elsa Petersons Spetsaffärs historia!

Karin och Gunnel

Karin och Gunnel Landtblom

Med denna sida vill jag visa upp min mamma och berätta för alla som läser detta hur stolt jag är över henne!

Karin Landtblom

31 augusti 2013

%d bloggare gillar detta: