Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Folk arts in Swedish daily life

För två somrar sedan fick mamma besök av ett japanskt par i affären. De tog fotografier och mamma berättade om Vadstenaspetsarnas tradition. Jag kommer ihåg det hela eftersom mamma berättade om deras besök. Sedan har vi inte hört något mer och det hela har fallit i glömska.

MEN nu för ett par veckor sedan blev vi åter påminda om händelsen. Det har nämligen kommit ut en bok skriven av just detta par från Japan och den 8 oktober var det bokreleaseparty på Svensk Slöjd i Stockholm.

Japan 3

Japan 2

Japan 4De två författarna, fotograferna och stylisterna, som nu bor på Ingarö utanför Stockholm, heter Nao och Nori Akechi. 2007 reste de till Sverige och första anhalten var Kiruna där de stannade cirka ett halvt år i väntan på midnattssolen. Sedan har de fortsatt sin resa och fotograferat sig genom Sverige från norr till söder.

 

japan 5

Boken och deras resa presenterades av Camilla Skorup. Berättelsen om deras fantastiska resa illustrerades med ett bildspel på väggen.

 

 

Japan 6

När Vadstena Rådhus dök upp på väggen spetsades mina öron lite extra. De hade besökt både Vadstena spetsmuseum, men också Svenska spetsar, ….

 

Japan 7

samt Elsa Petersons Spetsaffär.

 

japan 8 japan 9

För er som känner till vårt sortiment är dessa spetsar välbekanta.

 

japan 10 Japan 11Även om man inte kan japanska så är boken intressant tack vare den mångfald av vackra fotografier! Allt ni kan tänka er: sameslöjd, dalahästar, vävning, träsnideri, garn, knyppling, sömnad, porslin och så vidare.

Jag tycker att det är helt fantastiskt att två personer från Japan kommer till Sverige och visar ett sådant intresse för svensk slöjd att de väljer att skriva en bok för den japanska marknaden, en marknad med intresse för vår slöjd. Man skulle önska att det fanns samma intresse för knypplingen i Sverige så att man insåg betydelsen av att det behövs en Spetskonsulent.

12 oktober 2014

Karin Landtblom

%d bloggare gillar detta: