Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.
En person jag fått intresse för är Johanna Pettersson. I denna första del om Johanna kan ni följa hur hon och hennes familj flyttat mellan olika adresser i Vadstena. I den kommande delen om Johanna kommer jag att berätta om hennes koppling till Vadstenaspetsarna.
Johanna föddes den 18 maj 1828 i Askeby i Svinstad församling (Nordiska Museet, katalogkort 41827). 1850 gifter sig Johanna med Gustaf Pettersson från Fivelstad. De bosätter sig i Krigsberg där deras första son Gustaf föds. Jag är osäker på om det är Krigsberg (numera Kristberg som ligger i Motalatrakten eller om det är Krigsberga utanför Vadstena som avses).
Vadstena var inte så stort på den tiden jämfört med idag. Av informationen ovanför kartbilden ser vi att det bodde 2047 personer i Vadstena 1854 varav 290 hospitalshjon.
1853 flyttade familjen till gård 117, kvarteret Skulptören, Skänningegatan 11. Där föddes Edward 1855 . Samma år dog sonen Gustaf och 1856 dog även Edward. 1858 föds August och 1861 föds Hanna på samma adress.
Skänningegatan 11, en riktig spetsgård, samma gård som Gunnar och Elsa Peterson ägde och där Gunnel Landtblom föddes. Läs mer om detta på https://elsapetersonsspetsaffar.com/spetsaffaren-1920-nutid/ https://elsapetersonsspetsaffar.com/gunnel-landtblom/ och https://elsapetersonsspetsaffar.com/hulda-och-sanna-andersson/
I bakgrunden ser vi Gunnel Landtblom på väg in till Gottfrid Larssongården, före detta Möllergården. I detta hus ligger Vadstena Spetsmuseum. http://www.spetsmuseet.se/sommaraktiviteter.html
1862 flyttade familjen vidare till gård 59, kvarteret Abbedissan. Kvarteret Abbedissan, numera mer känt som Lustgården på grund av att filmen Lustgården delvis filmades i här (http://sv.wikipedia.org/wiki/Lustg%C3%A5rden_%28film,_1961%29).
På denna adress föddes Carl Johan 1864 och Oskar Leonard 1866. De tog sig också an en fosterson Pontus, också han född 1864. Carl Johan dog 1869.
1869 flyttade familjen till gård 17 och 18 som låg längst ner på höger sida av Krabbegatan. Här föddes sonen Henning Robert 1871. Krabbegatan idag är inte riktigt densamma som då. På den tiden gick bebyggelsen ända ner till vattnet och jag misstänker att de hus familjen bodde i inte längre finns kvar. Efter en brand i området Krabbegatan, Sjögatan och Ljungaregränd den 22 februari 1907 kom en strandpromenad på tal. Rektor Lundberg skrev i sin motion för en strandpromenad 26 februari 1907: ”vi skulle få en strandpromenad utmed Vättern med en rad välbyggda hus, en av de vackraste platser i Sverige”. Stadsfullmäktige tillsatte en kommitté för att utreda byggnationen, men det kom att dröja ända till 1926 innan strandpromenaden blev helt färdig i sin nuvarande sträckning från Klosterkyrkan till stora hamnarmen. (info om Strandpromenaden hämtad ur Bylin, L. (1991). Promenaden mellan staden och Wettern. Förlag Anders Bylin AB. )
1875 flyttade familjen till gård 179 vid Stora torget. Gården heter Johan Apotekares gård och på de av kommunen uppsatta skyltarna kan man få en föreställning om utseendet på huset vid den tiden.
Mer om historiska byggnader i Vadstena hittar du på http://www.vadstena.se/Startsida/Uppleva-och-gora/Kultur/Kulturhistoriska-byggnader-i-Vadstena/
Senare samma år flyttade familjen till Gård 32b vid Sjögatan. Enligt ritningen är det beläget i den del på höger sida som ligger efter porten. Om det var i detta hus eller ett annat hus vet jag inte. Om ni tänker er att jag står i korsningen och tar detta foto, så går Krabbegatan ner till vänster bakom mig. Rakt fram ser vi Klosterkyrkan, och i slutet av Sjögatan, rakt fram, ligger Lustgården. Till vänster står mamma Gunnel.
1896 flyttade familjen till gård 45a på Bakgatan som numera kallas Sjunnessonska handelsgården. Om ni läser på skylten nedan ser ni att Carlings speceri-handel låg här tidigare med ingång i den rödaktiga dörren. Jag återkommer till familjen Carling i nästa del.
När Johanna dog 1908 bodde hon i gård 185 som ligger mellan Storgatan och Smedsgatan. Det var en långsmal gård och jag vet inte vilket hus hon bodde i. Det hus som hör till gården mot Storgatan är hus nummer två på höger sida, men det hus som står här nu är ett modernare hus.
Nu har du allt du behöver för att göra en Johanna Pettersson-promenad nästa gång du kommer till Vadstena. Nummer 1 på kartan är Skänningegatan 11 och sedan följer numreringen familjens flytt i kronologisk ordning. Men vad var det då som var speciellt med henne? Det kommer jag att ta upp i nästa del om Johanna Pettersson! Vadstena är en liten stad och då var den ännu mindre, men trots det… visst är det roligt att familjen ägde samma gård som sedan bland annat Hulda och Sanna Andersson skulle köpa och efter detta min mormor och morfar. Det är också roligt att deras dotter Hanna är född i denna gård, samma som min mamma föddes i! Att sedan dottern Hanna kom att arbeta i och sedermera ta över Vadstenaboden i Stockholm som grundades av Claes Mauritz Carling kanske kan bero på att familjen bodde i samma gård som Carlings specerihandel.
Ännu mer spännande är att jag i år fått kontakt med några av Johannas släktingar, och genom dem har jag möjlighet att berätta lite om vad Johanna gjorde inom spetsvärlden.
Foto på Johanna som jag lånat från Johannas släktingar.
Informationen om Johannas adresser, födslar mm har jag hämtat från Lena Dahréns uppsats om Johanna Pettersson.
7 augusti 2014
Karin Landtblom