Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Spetsmode

Spetsar har varit på modet under olika tidsperioder historiskt sett. Modet har också varit en orsak till att mönster har spridits mellan olika länder. Vi vet till exempel att mönsterriterskor i Vadstena inspirerats av utländska modemagasin på 1800-talet. Modet har dokumenterats genom tiderna, numera framförallt på foton, men förr på målningar, vilket utgör en hjälp för att kunna tidsbestämma olika mönster. Ett exempel på detta är Gustav Adolfskragen från 1600-talets första hälft.

bild 5

Bred Gustav Adolfskrage med manschetter nedan.

bild 4

bild 3Gustav Adolfskrage med manschetter

bild 6Och naturligtvis finns det även bårder av olika slag. Här ser vi en rund bård.

bild 7 Och här ser vi en elegant oval bård. Observera den vackra formen på infällningen.

Alla har säkert uppmärksammat att spetsar är på modet igen! I Aftonbladets modenummer 22-23 2013 finns det ett reportage om spetsar och mode. Återigen finns spetsar på catwalken!

bild 17

bild 14 bild 15

bild 16

Hela artikeln avslutas med att vår affär nämns, vilket vi naturligtvis uppskattar. Och visst har vi en skatt! Kragar och infällningar tycks ha funnits i parti och minut.

bild 13

På bilden ser du en del av alla kragmönster som vi har.

På sidan om kragar visar vi några uppknypplade kragar https://elsapetersonsspetsaffar.com/kragar/. På https://elsapetersonsspetsaffar.com/spetsaffaren-1920-nutid/ finns det några olika foton på Elsa Peterson och som ni kan se använde hon gärna spetskragar.

bild 9

Här en av de kragar Elsa använde, och såvitt jag kan se är det den hon har på sig på ett av fotona.

Spetsar användes inte bara som kragar utan det användes också som dekoration på olika sätt. inte minst som infällningar.

bild 1

Här ser vi en slags infällning som använts kanske på en blus eller ett linne. För att visa hur den ser ut på, så har jag tagit hjälp av skyltdockan igen.

bild 11Men för att få en bild av hur den ska se ut så får du ”tänka bort” tyget, och föreställa dig hur det ser ut om det bara är en spets upptill.

bild 2

Här har vi en söt liten infällning.

  bild 10

Även här får du försöka föreställa dig hur det skulle se ut med denna infällning i en urringning.

 bild 8

Här har vi en huvudbonad. Det var framförallt äldre damer som smyckade sig med en dylik.

bild 12I brist på bättre modell har jag tagit användning av dockan igen med en blomkruka som huvud. Och som jag skrev på sidan om att knyppla i färg: Visst är det snyggt med svarta spetsar!

Vad finns det nu som du kan göra?

Bland nyheterna hittar du bland annat Farmors infällning som är söt i en urringning. Där hittar du också den Runda Pepparkakan som påminner lite om den runda Gustav Adolfsduken som du kunde se längst upp på denna sida. https://elsapetersonsspetsaffar.com/nyheter/

Bland mönster finns det en hel del infällningar att välja bland. En av mina favoriter är Inez blomma. Dessa hittar du på https://elsapetersonsspetsaffar.com/monster/.

Även på Rean finns det mönster som kan pryda dina kläder. Vill du ha mönstret på pepparkakskragen får du passa på, det finns bara ett mönster kvar. https://elsapetersonsspetsaffar.com/rea-monster/

Karin Landtblom

12 december 2013

%d bloggare gillar detta: