Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.
Inez Pettersson 1897-1966.
En av Vadstenas skickligaste mönsterriterskor heter Inez Pettersson. Inez var både mönsterriterska och mönsterstickerska. Hon gjorde även bearbetningar av befintliga mönster. Inez var kusin med Elsa Petersons man Gunnar och efter hennes död övergick hennes mönster till Elsa Petersons Spetsaffär. Under senare år har Gunnel Landtblom givit ut många av Inez mönster. En del av dessa mönster presenteras här i denna text, i övrigt finns mönstren att finna under sidan Butik här på hemsidan. Inez hade fullt upp med att förse knypplerskorna med mönster vilket framgår av ett reportage i Idun nr 14 1938.
Inez var konstnärligt lagd och förutom mönster målade hon tavlor, gjorde läderarbeten, dekorerade möbler, textade adresser mm. Familjen bodde i Skomakarstugorna och där kan Inez dekorationer på dörrar, väggar och spiselmurar beskådas.
2004 arrangerade Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. i samarbete med Vadstena Spetsgångare en minnesutställning över Inez Petterson i Vadstena bibliotek, Östgötacorrespondenten 28 maj 2004. Mönstret i överkant på artikeln, Vågade uddar, säljer vi under sommaren för 20 kr, se Rea.
Inez pappa Karl Pontus Pettersson köpte Skomakarstugorna på Backegatan år 1910. Han var skomakare och är den som har gett stugornas dess namn.
Inez med sin far Karl Pettersson.
Skomakarstugorna var i familjens ägo fram till 1955 då teckningslärare Brita Junger köpte stugorna. Brita Junger erbjöd stugorna till föreningen Gamla Vadstena 1956 eftersom hon ville bygga ett nytt hus på tomten. Husen flyttades till en ny tomt i maj 1957. Många Vadstenabor känner Brita Junger som ”Gummigutta”, men det är nog få som vet varför hon kallades så. Smeknamnet kom till redan under hennes första år som teckningslärare. När eleverna målade föreslog hon då och då att de skulle använda gummigutta vilket ger en gul ton till akvarellfärg.
Skomakarstugorna flyttades från sitt ursprungliga läge på Backegatan till sin nuvarande placering på Östra Rännevallen.
Det stora huset flyttades via Borgargatan och Margaretavägen. Det mindre av husen flyttades via Södra Rännevallen. (foton från Föreningen Gamla Vadstena)
Skomakarstugorna visas för allmänheten i samband med Gottfrid Larssondagen den 10 augusti 2013. Mer information finner du på http://www.spetsmuseet.se/sommaraktiviteter.html. Varför inte göra ett besök och förmedla detta med ett vykort från Inez Pettersons förlag. Vi har letat reda på de sista resterna av hennes kort och säljer dessa för 10 kronor styck. Det finns 4 olika motiv att välja mellan. (kan även beställas via hemsidan)
Gottfrid Larsson-gården invigdes som museum 1951.
Inez har ritat tre olika mönster på Vadstena slott.
Ett av mönstren ritades och knypplades till Skänningeutställningen 1929.
Tavlan finns dokumenterad i en artikel om spetsar i Svenska Journalen, nr 34, 1961. Av texten framgår det att det var ”Fia vid grinden” som knypplat slottet till affären.
Till ett av mönstren finns både en skiss, en tavla samt själva mönstret. Vi har haft detta mönster till försäljning, men det är slut för tillfället. Vi får se om vi eventuellt ger ut mönstret igen.
Detta slott är tunnare än de två andra. På bilden till höger kan man se hur tätt det är mellan nålarna.Vi har slottet uppknypplat i två versioner.
Här har knypplerskan följt originalmönstret, men som framgår av resultatet hade vi inte tillräckligt tunn tråd.
Här ses en bearbetning av mönstret anpassad till den grovlek på tråd som fanns tillgänglig vid tillfället.
Som framgår av detta mönster och nästa, Blåsippan, behärskade Inez finknyppling med tunn tråd. Men hon var ingen knypplerska i den bemärkelsen att hon sålde spetsar. Hon komponerade sina mönster och knypplade så pass mycket så att hon såg att man kom fram på det, de vill säga hon såg till att mönstret var användbart.
Blåsippan efter en förlaga av Inez Pettersson.
Detta mönster gavs ut på nytt våren 2013. Uppgifter om mönstret hittar du under Nyheter. Under Mönster hittar du fler infällningar t.ex. Droppen, Blomkorg och Inez blomma. En annan mycket populär infällning av Inez skänktes av Civildepartementet till Birgittasystrarna i Rom. Denna ros finns som mönster och knypplas med garn 80/2. (Mönstret finns inte på hemsidan för närvarande)
Många av Inez mönster är inspirerade av jugend. Denna helknypplade ovala duk är ett exempel på detta.
Inez väska nr 1 från 1922, även detta ett jugendmönster, har varit ett mycket populärt mönster. Därför har vi släppt ut ytterligare ett väskmönster av Inez, se Butiken.
Även den vackra motivknypplingen nedan, Våren komponerad 1929, är jugend-inspirerad. Mönstret hittar du under Mönster.
Inez konstnärliga ådra syns tydligt i hennes mönster. Hon var dessutom nytänkande vilket kan ses i de tredimensionella fåglarna nedtill. Mönstret hittar du under Nyheter.
Och där man minst anar det dyker en teckning upp på mönstret!
Titta, en hund!
Följande foton är tagna på Gotfrid Larssondagen den 10/8 2013.
Gunnel Landtblom utanför den stuga där Inez hade sin atelje.
Här ser man några av Inez tavlor samt hur Inez dekorerat tapeten. Tyvärr är stugorna i mycket dåligt skick vilket kan ses i taket på denna bild.
Tavlan föreställer den stuga där Inez pappa hade sin skomakarverkstad på nedervåningen och Inez sin ateljé på övervåningen.
En titt in i den lilla stugan där bland annat John Winberg har bott.
Den dekorerade spisen i den lilla stugan
När man går ut ur Inez atelje står det en devis på latin skrivet över dörren:
Petrarca Si quis totam diem currens ad vesperam pervenit satis est
Vill du läsa mer om Inez Pettersson eller om skomakarstugorna rekommenderar vi Föreningen Gamla Vadstenas småskrift nr 31 sammanställd av Sven Bergman 1982, eller Föreningen Spetsmuseet i Vadstena, småskriftserien nr 3 Inez Pettersson mönsterriterska skriven av Marianne Andersson 2012. Den sistnämnda finns att beställa genom affären och kostar 45 kronor. Det finns också en artikel om Inez på Kulturarv Östergötland, du hittar dit via följande länk: http://www.kulturarvostergotland.se/Article.aspx?m=332518&a=335281
26 juli 2013
uppdaterad 15 augusti 2013
uppdaterad 30 augusti 2013