Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

God Jul 2014

 

Vi vill önska alla våra följare och läsare en riktigt god jul.

God Jul

Hemsidan som vi startade våren 2013 var från början tänkt att framförallt visa våra mönster och öppna upp för försäljning via nätet. Men som ni som följer oss har märkt så har sidan blivit så mycket mer. Ständigt dyker det upp något att skriva om! Till exempel när läsare har skickat in foton på spetsar knypplade på våra mönster! Det tackar vi för.

Något annat som varit roligt är att det är så många  från andra länder som läser på vår sida. Dels misstänker jag att det finns personer med anknytning till Sverige som läser, men med dagens hjälpmedel att översätta svenska till vilket språk som helst så är det även personer med annan bakgrund som också varit intresserade.

 VärldenKarta som visar vilka länder som har besökt vår hemsida.

Det är inte många vita fläckar kvar på kartan. Om vi tittar på vilka länder som har besökt sidan så är det följande:

Länder

En spets som många verkar ha fastnat för är den helknypplade mandelspetsen nedan som återfinns på sidan https://elsapetersonsspetsaffar.com/ett-upprop-for-mandlarnas-existens/

Bortsett från våra mönstersidor och garn-sidan Så är denna sida den mest besökta. Den sida som kommer tvåa är sidan med bilder på altarduken https://elsapetersonsspetsaffar.com/altarduken/

Den sidan uppmärksammades också via en Italiensk hemsida http://italian-needlework.blogspot.se/2014/07/st-bridgets-altar-cloth.html

Cluny fyrkantPopulär duk -i hela världen.

Knyppeldagen har hunnit bli en tradition i och med att vi hunnit skriva om den två gånger. Nu ser vi fram mot knyppeldagen 2015.

https://elsapetersonsspetsaffar.com/knyppeldagen-276-2014/

Något annat som hände under förra året var att jag höll i föreläsningen Skönheten och pepparkakan. Vadstenaspetsar utifrån 93 års erfarenheter. Först en föreläsning i Vadstena föreläsarförenings regi och sedan en repris för Svenska spetsars knyppelkurs. Föreläsningen kommer att följas upp av en ny föreläsning i mars 2015. Jag återkommer till den.

https://elsapetersonsspetsaffar.com/forelasning-266-2014/

En stor del av året ägnades till att dokumentera mönsterkonstnärinnan Johanna Pettersson. Jag hade förmånen att bli bekant med Johannas släktingar vilket gjorde att jag fick tillgång till en hel del material – TACK ska ni ha! Arbetet om Johanna Pettersson, som mynnade ut i 4 delar, avslutades med en middag tillsammans med släktingarna. Första delen om Johanna Pettersson hittar ni på följande länk  https://elsapetersonsspetsaffar.com/johanna-pettersson-knyppelkonstnarinna/

Under året hann vi också med att bli dokumenterade i en japansk bok om hantverk i Sverige.

https://elsapetersonsspetsaffar.com/folk-arts-in-swedish-daily-life/

Årets sista insats var att börja dokumentera knyppling på bygden. I detta arbete har mormors gamla kassaböcker varit ovärderliga. Dessutom har jag och mamma haft väldigt roligt och ringt oändligt antal samtal för att prata oss igenom vad vi skulle ta upp. Mammas minne och kunskap är också ovärderliga för att få med så mycket information som möjligt.

https://elsapetersonsspetsaffar.com/aska-harad/

Jag misstänker att det blir ett inlägg till innan nyår – så vi börjar med att önska er alla en riktigt God Jul.

17/12 2014

Karin Landtblom

%d bloggare gillar detta: