Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

HULDA OCH SANNA ANDERSSON

Elsas man Gunnar föddes i Rosenhyddan i Vadstena. Därefter har hans familj bott på ytterligare någon adress i stan innan de flyttade till Skänningegatan 11. Gården ägdes då av systrarna Hulda och Sanna Andersson som bodde där med sina föräldrar.

4 bilder familjenÖver: Hulda och Adolf Andersson interiört och exteriört på Skänningegatan 11

Under: Hulda och Sanna samt hela familjen Adolf, Lovisa, Sanna och Hulda

Hulda och Sanna 2 bilderTill vänster: Hulda Karolina Adolfsdotter (Namnet på avgångsbetyget från Hagebyhöga Folkskola 1873) 2 juli 1862 – begravd 7 september 1933

Till höger: Ida Susanna Andersson död 10 december 1898

Genom flytten hamnade familjen Pettersson i en riktig knyppelgård. Gunnars mamma Emma och syster Ruth var finknypplerskor vilket även Hulda och Sanna var. Enligt Aina Randel var systrarna mycket skickliga knypplerskor (Hollman, Jag minns min barndoms Vadstena, 1992). Hulda knypplade breda altarspetsar och enligt Randel är det troligen Hulda ”som är mästarinna till den vackra altarspets som ännu användes i klosterkyrkan”(Hollman, s. 273).

Medaljen

1897 fick Hulda en medalj för spetsknyppling av Östergötlands Hushållningssällskap.

Medaljen förvaras i den vackra asken.

Knypplerskorna

På denna bild från gården på Skänningegatan 11 ser vi Hulda som nummer 4 från vänster. Längst till höger sitter Elsas svägerska Ruth. Året är 1914. Denna bild finns att köpa som vykort i butiken. Kortet kostar 10 kronor. Om det är någon som vet vilka de övriga knypplerskorna är får ni hemskt gärna höra av er.

Innan familjen Andersson flyttade in till stan bodde de i Aska. I samband med flytten hölls det en auktion och i protokollet kan man se att en knyppeldyna inbringade 75 öre. Totalt inbringade auktionen 74 kronor och 6 öre.

Auktion båda bilderna

Auktionen var alltså 1887 och även räkenskapsboken för gården börjar med de första anteckningarna 1887, men tydligen köpte och flyttade familjen till Skänningegatan 11 redan 1886. I Hollmans bok står det nämligen att gården ägdes av Sanna och Hulda Andersson då branden på Skänningegatan 11 den 22 november 1886 bröt ut. Branden startade av att en äldre halvblind kvinna råkade välta en fotogenlampa. Kvinnans dotter som också bodde i huset var spetsgångerska och hela hennes lager gick förlorat. Enligt uppgift var lagret av spetsar värt 1000 kronor vilket var en ansenlig summa på den tiden.

Branden släcktes emellertid utan att gården brann ner, och gården kunde sedan återställas. I efterhand när man väl kunde skämta om händelsen sa Vadstenaborna att familjen råkade ur askan i elden.

Gunnar Peterson köpte sen gården av Hulda och både Adolf och Hulda bodde kvar till sin död. Hulda var sjuklig i slutet och Elsa var ofta där med mat till henne.

gratulation båda bilderna

Namnsdagsgratulation till mamma Lovisa den 25 augusti 1879.

 Frans familj

Adolf  Andersson bror Frans flyttade till Amsterdam. Familjerna höll kontakt med brev och foton.

Frans

Frans Andersson

Frans 1915Julhälsning från Frans till Adolf och Hulda 1915.

Karin Landtblom

16 augusti 2013

%d bloggare gillar detta: