Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Johanna Pettersson del 3

I förra delen skrev jag om parasollet som Johanna ritade mönster till. Parasollet finns numera på livrustkammaren. Här är ett par bilder som finns tillgängliga på deras hemsida.

parasoll livrust1 parasoll livrust2

Nu fortsätter vi berättelsen om Johanna och hennes familj. Johannas dotter Hanna blev också involverad inom knypplingen. Hanna 2

Hanna Pettersson, gift Högstedt

Hanna hade säkerligen lärt sig en hel del om knyppling och spetsar från sin mamma, så att hon också hamnade i branschen är inte så konstigt. Familjen bodde som ni kan läsa i första delen om Johanna i den Sjunnessonska handelsgården från 1896. I samma byggnad fanns även Carlings specerihandel. Claes Mauritz Carling lämnade sin specerihandel och även annan verksamhet för att 1887 starta upp Vadstenaboden på Regeringsgatan 22 i Stockholm. Ett av hans biträden var just Johannas dotter Hanna. I min fantasi kan jag se hur Johanna och CM Carling blev bekanta under den tid båda fanns i samma gård. Och med Carlings sinne för försäljning och Johannas sinne för knyppling kan man tänka sig att Vadstenaboden kanske blev till som ett gemensamt projekt. När Carling flyttade tillbaka till Vadstena var det just Hanna som fick ta över Vadstenaboden. Och spetsarna som såldes kom, i alla fall till en viss del, från Johanna. Jag har svårt att tro att hon skulle hinna knyppla allt själv, så det förefaller troligt att hon agerade spetsförläggare och säkerligen köpte upp spetsar som också levererades till Vadstenaboden.  CArling 24 januari 1896

24 januari 1896 Östgötaposten

I Idun kan man hitta flera annonser från Vadstenaboden, och i början är det Hanna som står som ägare. Frågan är vem & Co. är? Dessa annonser kommer från Idun  3/2 1900 samt 4/1 1899.

annons 2

annons 1

pettersson och Högstedt

Senare dyker även namnet Högstedt upp med koppling till Hanna Pettersson & Co. Vem är då denne Högstedt?

I samma nummer av Idun som ovan, den 3 februari 1900 finns följande annons:

annons 3

I kvarteret bredvid på samma gata var det alltså en H. Högstedt som höll till, vilken alltså sedermera blev Hannas man.

adress 1

karta Regeringsgatan

Min gissning är att det var på detta viset det gick till. Hanna tar över Vadstenaboden samt träffar Helmer Högstedt som också hade en affär på samma gata, tycke uppstår och de gifter sig.

Helmer

Helmer Högstedt

annons  4Helmer och Hanna bostätter sig i Salsjöbaden och tack vare digitaliserade adresslistor kan vi se att de bodde på Bergsvägen. Jag har inte hittat den gatan på någon karta dessvärre. Saltsjöbaden förresten … ringer det några klockor?? Läs vidare så kanske ni förstår vad jag menar!

adress 2

Ja just det…. Aurore Ingelotz och hennes syster Ebba flyttade ju dit för att arbeta på Hotellet! Källvägen är omdöpt och heter numera Viks väg, se kartan nedan, och den leder rakt ner till Hotellet.

karta saltsjöbaden

   Hanna 1

Hanna Högstedt

närbild

Aurore Ingelotz

Så då har vi alltså två knyppelgiganter, Hanna och Aurore, med koppling till Vadstena, som under samma tid bodde i Saltsjöbaden! Jag undrar om de kände varandra? Något annat som också är roligt är att min farfarsfar bodde på samma gata som Aurore under samma tid. Undrar om de kände varandra? Farfarsfar Odd Landtbloms hus kan du se på http://www.saj-banan.se/del-i/del-i-sid-2.-sk%C3%B6vde-j%C3%A4rnv%C3%A4gsstation/galleri-claes-funck-i-saltsj%C3%B6baden-20819585

Därmed är del 3 om Johanna Pettersson avslutad, och… det kommer även att bli en del 4. I del 4 ska ni få se Skänninge kyrka knypplad av Johannas son Henning!

7 september 2014

Karin Landtblom