Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

FÖRELÄSNINGAR

Föreläsningar i Vadstena föreläsarförenings regi:

  1. Skönheten och pepparkakan. Vadstenaspetsar utifrån 95 års samlade erfarenheter: 18 mars 2014

2. Några livsöden i Vadstenaknypplingens historia: 10 mars 2015

3. Spetsförläggare i Vadstena – ett stycke knyppelhistoria: 8 mars 2016

4. Elsa Petersons Spetsaffär – Spetsar och arsenik: 14 mars 2017

5. Vadstenaspetsen – ett immatriellt kulturarv: 26 mars 2019

6. 101 år i knypplingens tjänst – eller ännu fler år om vi ska vara ärliga: 28 mars 2021


Guideutbildning: Föreläsning om Immatriellt kulturarv 28/6 2020

Johanna Pettersson och Inez Pettersson – två mönster-mästare från Vadstena!

Med anledning av sommarens utställning på Vadstena Spetsmuseum där jag varit med och satt upp den delen av utställningen som handlar om Johanna Pettersson kommer jag i anslutning till denna hålla en föreläsning på Spetsmuseet lördagen den 25/7 i samband med Inez-dagen.

http://www.spetsmuseet.se/sommaraktiviteter.html

I och med att utställningen handlar om Johanna Pettersson mönster-stickerskan och att även Inez Petterson var mönster-stickerska kommer föreläsningen handla om dem båda.

Föreläsningen höll jag den 25/7 2015 på Vadstena Spetsmuseum

Skönheten och pepparkakan. Vadstenaspetsar utifrån 95 års samlade erfarenheter

Första gången jag höll denna föreläsning var den 18 mars 2014 och arrangör var Vadstena föreläsarförening och den 26/6 2014 för kursdeltagare i Svenska spetsars sommarkurs. https://elsapetersonsspetsaffar.com/forelasning-266-2014/

Första gången hette den … utifrån 93 års samlade erfarenheter, jag tänkte väl då att vi var inne på vårt 94 år. Och nu när det var dags igen har jag tänkt om och kallar den för …. utifrån 95 års samlade erfarenheter. Tiden går så snabbt och snart är affären 95 år.

14 februari höll jag föreläsningen för tredje gången och denna gång var det på Örebrouddarnas möte. De firade jubileum (jag får ta reda på hur många år :-)) och jag fick äran att vara med.

Tredje gången var den 20/3 2016, och nu har vi fått döpa om föreläsningen till … utifrån 96 års samlade erfarenheter.

Örebro 1

Förutom föreläsningen hade jag bland annat med en dyna med längdspetsen Pepparkakan, en duk med Enkla Pepparkakan samt den lilla populära helknypplade Enkla Pepparkakan. Jag visade också några av Inez Petterssons utkast, exempel på hur en provbok kan se ut. Mest imponerande är nästan bunten med längdspetsen Enkla Pepparkakan.

En av mormors knypplerskor, en bondmora, lärde också upp sina två söner att knyppla. Dessa söner knypplade också till affären. Precis som många andra så knypplade sönerna på vinterhalvåret, och när det sen var dags för vårbruket så tog de paus. Den ena av sönerna knypplade Enkla Pepparkan och när han lämnade in vinterns arbete arbete motsvarade det 20 – 30 meter av spetsen.

Pepparkakan
Örebro 2

Det var en trevlig eftermiddag. Rummet var fullt, drygt 40 personer hade slutit upp till mötet som avslutades med lotteri. Sista tröstvinsten fick bli ett kort med Enkla Pepparkakan.

Nu laddar jag inför nästa föreläsning den 10/3 i Folkhögskolan Vadstena (Vadstena föreläsarförening):

Livstrådar som möte. Några livsöden i Vadstenaknypplingens historia.

föreläsning

Nu, den 10 mars 2015,  är föreläsning två för Vadstena Föreläsarförening på Folkhögskolan i Vadstena genomförd. Det var riktigt roligt och mycket folk. Nästa år 8 mars 2015 blir det ännu en föreläsning då Ingegerd bjöd in mig på stående fot!

Spetsförläggare i Vadstena – ett stycke knyppelhistoria

8/3 2016 på Vadstena Folkhögskola. Mycket folk som vanligt och en trevlig stund med kaffe i matsalen efteråt. MVT var där och skrev följande artikel:

MVT

Och återigen – nästa år 2016 i mars kommer en ny föreläsning som jag tror kan komma att bli mycket intressant. Jag kommer att kartlägga Vadstenas knyppelöde under 1900-talet.

Skönheten och pepparkakan. Vadstenaspetsar utifrån 96 års samlade erfarenheter

Föreläsning hos Föreningen Knyppelpinnarna 20/3 2016. En trevlig tillställning med närmare 40 knyppelintresserade deltagare.

IMG_1629

Gustavsberg 21/3 2016

Karin Landtblom

%d bloggare gillar detta: