Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

1920 – 2020

N7

Elsa Petersons Spetsaffär – 100 År

Elsa 20-tal

Elsa Albertina Peterson född Karlsson (1891 – 1980)

Jag sitter precis med inventeringen för år 2019 – vi har precis äntrat 2020. På samma sätt satt morfar en gång och summerade lagret efter första verksamhetsåret. Den 1 januari 1921 uppgick detta till 394 kronor och 10 öre. Tack vare denna bok vet vi att mormor drog igång sin verksamhet 1920.

Mormor och morfar gifte sig 29/11 1919 och jag antar att det var då mormor flyttade in på Skänningegatan 11. Morfars mamma Emma och syster Ruth bodde också på gården. Mormor hade arbetat med lite allt möjligt innan, bland annat som barnflicka och på Birgittabageriet, men nu när hon blev Gunnars fru (äntligen) ansåg svärmor att hon borde ha ett ”riktigt” arbete. Eftersom Emma var finknypplerska och knypplade till Klara Larsson, ansåg hon att mormor skulle in i knypplingsbranschen. Mormor kom inte från någon knypplingsfamilj utan hade snarare försäljning i sina gener, så då blev det så att hon startade Elsa Petersons Spetsaffär. Den sista spetsförläggaren som drog igång när nästan alla andra slutat, men också den affären i sitt slag som funnits längst. Nåväl, det är inte längre en affär som säljer knypplade spetsar – utan numera mönster och material. Men tack vare denna omdaning iscensatt av min kära mamma finns en stor del av Vadstenaspetsarna fortfarande tillgänglig – om än att knypplas av en själv.  En av de första att knyppla till mormor var hennes svärmor som i kassaböckerna går under namnet morsan. Av datum för vigsel ser vi att Emma var nitisk – mormor kom igång med verksamheten ganska omgående – att både hinna sälja men också få ihop ett lager på så pass många kronor tog sin tid.

Ruth och Emma

Morfars syster Ruth och mamma Emma.

Elsa bild 1

I år kommer affären uppmärksammas på olika sätt. Det kommer att tryckas mönster (både nytt och gammalt), det kommer erbjudanden och inte minst en utställning på Vadstena Spetsmuseum. Så boka redan nu in en resa till Vadstena i sommar – varför inte i samband med invigningen den 24/6 eller den stora knyppeldagen den 26/6?

En God Fortsättning på Det Nya Året tillönskar jag er alla

Karin Landtblom

 

 

%d bloggare gillar detta: