Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Tack för i år!

Ett julkort från mig till er alla. På fotona ser du min mormor Elsa och min mamma Gunnel. Fotot är taget 1924.

Detta året blev inte som man hade tänkt sig. I början av året förberedde jag material till den kommande utställningen på Vadstena Spetsmuseum. https://elsapetersonsspetsaffar.com/1920-2020/ Affären skulle fira 100 år. I början av året var jag där och lämnade allt för utställningen och blev intervjuad av Motala Vadstena Tidning. Allt var klart. Jag hade till och med förberett vad jag skulle säga vid öppnandet av utställningen. Men som ni kommer ihåg, det ena efter det andra sköts framåt, 1 vecka, 2 veckor, 1 månad … osv. Till slut stod det klart att inget skulle bli som det var tänkt. De 2 hundraåringarnas firande på spetsmuséet sköts upp ett år.

Det nya normala … Det har gått så långt att man börjat vänja sig vid plexiskivor vid kassorna i butikerna, markeringar i golvet för köer och så vidare. Knyppelkurser ställs in. Träffar via Zoom. Träffa barn och barnbarn utomhus. Visir och munskydd. Jag har jobbat hemifrån sedan mitten av mars i år. Vem hade kunnat tro att man skulle få uppleva detta? En historia som jag tog med i utställningen som hände några år innan mormor Elsa startade Elsa Petersons Spetsaffär, var när hon satt i karantän för Spanska sjukan. Hon arbetade på ett bageri som låg i huset bredvid Mårten skinnares hus i Vadstena. Om jag har förstått saken rätt så bodde de även i det huset. En flicka blev då smittad av Spanska sjukan vilket ledde till att alla på bageriet fick sitta i karantän. Mormor och morfar hade då redan träffats sedan en tid tillbaka och han tog sina turer förbi bageriet så att de kunde vinka till varandra genom fönstret. Jag har alltid tyckt att det lät så märkligt. Nu gör vi likadant själva – vem hade kunnat tro det.

Jag har haft kontakt med många av er som knypplar och jag vet hur viktigt det är att ha en sysselsättning som både fördriver tiden men som även är nyttigt för både kropp och själ i dessa tider. Som det ser ut just nu är det osäkert när kurserna kan komma igång igen. Kanske inte förrän till hösten. Och ingen syfestival på Älvsjömässan heller i vår. Så länge det är på detta viset så kommer jag fortsätta med 10% på alla beställningar som är på 150 kr eller mer. Jag kommer även fortsätta ha erbjudanden mellan varven. Och några nya mönster kommer att dyka upp i vår! Är det besvärligt att beställa via datorn så är det bara att ringa och beställa. Du når mig via Order och kontakt på hemsidan eller sms:a/ring till 076 1659 300. Självklart går det att beställa även i julhelgen och nyårshelgen. Det kan ju hända att man behöver en rulle garn helt plötsligt! Jag postar alltid inom en snar tid – oftast, när det inte är helgdagar, så kommer beställningen fram redan nästa dag.

En riktigt God Jul önskar jag er alla, Karin Landtblom

Information

Detta inlägg publicerades den 23 december, 2020 av in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: