Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Vadstena Spetsmuseum

Har du vägarna förbi Vadstena får du inte missa att gå in i trädgården och titta på den fina trädgårdsutställningen. Förutom spetsar hittar du de ngt förfallna men ändock charmiga skomarkarstugorna längst ner i trädgården. Trädgården är för övrigt mycket vacker och välskött. Grunden lades en gång i tiden av fru Möller som utifrån en ”karta” planterade olika växter och träd. Denna fanns i familjens ägo, genom min morfar som var granne med familjen Möller på den tiden. Nu har jag donerat den till Gottfrid Larsson-museét som även detta finns inne på gården. Man kan inte gå in och titta i museérna i sommar, men det är trots detta väl värt att besöka trädgården ändå! Förutom trädgårdsutställningen finns det en lite utställning på Slottet samt en på biblioteket om spetsar att beskåda. Mer information hittar du på museéts hemsida http://www.spetsmuseet.se/index.php/sommaraktiviteter-2021

Här nedan följer ett urval av alla frukter och grönsaker som jag hittade i trädgården! Jag tänker att alla ni som inte kan åka dit ska få njuta lite hemma.

Förhoppningsvis är världen mer normal om ett år – och då hittar du mig inne på museét med försäljning + 102-årsutställningen över Elsa Petersons Spetsaffär. Det är preliminärt även bestämt att jag kommer till Vadstena och håller en föreläsning för Vadstena föreläsarförening tisdagen den 28/9. Ämnet blir: ”102 år i knypplingens tjänst.” Men vi får återkomma med bekräftelse när vi har koll på virusläget i höst!

En av de gigantiska statyerna som möter en inne i trädgården. Imponerande!!!
Avslutningsvis – som sig bör – ett besök hos den äldre generationen och en blomsterkvast till mamma Gunnel och pappa Göran. Förutom dessa ligger även mormor Elsa och morfar Gunnar samt morfars mamma Emma och syster Ruth i samma grav. Genom Gunnel, Elsa, Ruth och Emma samsas alltså 3 generationer knypplingshistoria i denna grav. Läs mer om familjens historia på https://elsapetersonsspetsaffar.com/spetsaffaren-1920-nutid/

Fortsatt trevlig sommar önskar Karin Landtblom

Information

Detta inlägg publicerades den 12 juli, 2021 av in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: