Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Rådhustorget Vadstena

Som jag skrivit om tidigare har Rådhustorget i Vadstena genomgått en ansiktslyftning. Jag visade då det ursprungliga förslaget där Inez ros framträdde i plattläggning och på sittmöbler. Se nedanstående bild. I bildspelet under denna bild ser du olika varianter på Inez ros; Rosen, längdmönstret, hörnet samt den helknypplade.

Vinnarbidraget till Rådhus torget
Nu visade det sig att det inte var så enkelt att åstadkomma denna ros. Runt rundlarna blev det sten.
Den rektangulära stenläggningen blev en variant av avrinningsgallret, dvs blåsippan. Ett tips är att gå upp på trappen till Rådhuset för att få en bra blick över detta.
Blåsippor, det gjutna avrinningsgallret som löper utmed hela Storgatan. Originalmönster från Elsa Petersons Spetsaffär.
Blåsippor – längdmönster.
Även glaset till lyktorna har fått en touch av knyppling genom ett brabantliknande mönster.

Nu är torget färdigt. Alla restauranger har fått uteserveringar. Det var mycket folk både på Rådhustorget och på Storgatan. Slutet gott allting gott. Hoppas att kommunen går vidare och ordnar till även Stora torget som i dagsläget ser lite mer ”splittrat” ut. Bakkanten med blommor, bänkar och den lilla statyn är dock fin. Det kanske blir nästa projekt. Återkommer med bilder från spetsmuseét i ett kommande inlägg. //Karin Landtblom

Information

Detta inlägg publicerades den 12 juli, 2021 av in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: