Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

CSKV

CSKV – Centrum för Svensk Knyppling i Vadstena – är en förening som just nu är i sin linda. Avsikten är att föreningen ska vara fristående och ska arbeta med att dokumentera knyppling i Sverige. Att Vadstena står med i namnet är av olika skäl. Dels måste en förening ha en postadress, dels med tanke på att föreningen kommer att ”agera” via en hemsida och behöver ha en klok namngivning för vilka sökord som kan antas användas då man söker information om knyppling i Sverige.

En förhoppning är att föreningen genom sin kommande hemsida (den finns alltså inte att beskåda ännu) ska kunna samla sakgranskad och dokumenterad information om knyppling för intresserade både i Sverige men även i andra länder.

På min hemsida finns det redan en hel del skrivet om Vadstenaspetsar och jag har även haft 6 olika föreläsningar om Vadstenaknyppling i Vadstena Föreläsarförenings regi. Dessutom har jag förberett den utställning som förhoppningsvis ska kunna äga rum på Vadstena Spetsmuseum nu i sommar. (vi får fira att affären är 101 år istället – det är inte heller fy skam :-)). Detta är något jag brinner för och kan en hel del om – så till slut lät jag mig övertalas att vara med i föreningen för att bevaka och bidra till just detta område. Sedan finns det ju en hel del annat om knyppling också i Sverige som knyppling i Dalarna och Skåne bara för att nämna något. Detta är områden som andra får hantera!

Jag ser framför mig att detta kan bli en plattform dit man naturligt söker sig då man försöker finnas svar och hitta inspiration och förkovra sig inom knyppling i Sverige. Jag sitter med i interimstyrelsen och deltar på så sätt i utvecklingen av arbetet med föreningen och kommer hålla er informerade här via min hemsida.

Apropå Vadstena Spetsmuseum – detta fantastiska musem som drivs av eldsjälar. Bli gärna medlem där så gör du en god gärning! De arbetar också med att dokumentera svensk knyppling och har genom åren satt upp ett antal fantastiska utställningar! Sätt in 100 kr på en gång på Bg 362-5530. Botanisera gärna på deras hemsida: http://www.spetsmuseet.se/index.php

 

 Vinterhälsningar från Karin Landtblom

Information

Detta inlägg publicerades den 15 januari, 2021 av in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: