Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

Birgitta – 7 oktober

Den 7 oktober 1391 helgonförklarades Birgitta, Sveriges skyddshelgon. För Vadstena har Birgitta kommit att betyda väldigt mycket. Tänk om inte klostret hade hamnat där! Vad hade då hänt med Vadstena? I och med att klostret grundades kom staden att bli en betydande plats som lockade till sig människor från när och fjärran. Detta gav upphov till allt möjligt. Dessa personer behövde bland annat boende och mat vilket drog i gång olika slag av affärsverksamheter i staden. Birgittas kanonisering firas varje år detta datum, så också Birgetinerklostret i Rom. Kanske har ni redan läst det jag tidigare skrivit om den fantastiska altarduken som levererades dit 1895? Annars finns den att läsa på några sidor här på hemsidan. https://elsapetersonsspetsaffar.com/aurore-ingelotz/ https://elsapetersonsspetsaffar.com/6e-och-7e-oktober/ https://elsapetersonsspetsaffar.com/altarduken/

Kortfattat var det så att vi hade kommit altarspetsen på spåren. Tidningsurklipp + kontakt med en av spetsförläggaren Aurore Ingelotz´s släktingar + det mönster vi själva hade i affären + information av vad mamma kom ihåg att mormor berättat om mönstren pusslades ihop. De två medaljongerna som ni ser nedan beskrevs i en tidningsartikel från 1895. Det stod att dessa ingick i en altarduk som beställts från Ingelotz av personer i Stockholm och som skulle levereras till Birgittas hus i Rom. Vi var rätt nöjda så långt -vad mer kan man väl få fram? Vi kunde knyta ihop mönstren med Ingelotz! Men så den 7 oktober 2013 kom bildbeviset från nunnorna i Birgittas hus i Rom. Duken fanns – och den togs fram varje år till firandet just den 7 oktober. Detta blev ett speciellt år. Först fyllde mamma 90 år den 6/10 sedan kom bilderna på duken den 7/10. I skyltfönstret hade vi en liten utställning om det hela. (det som ni nu kan läsa på länkarna ovan)

https://elsapetersonspetsar.files.wordpress.com/2013/10/birgitta-3.png

I Sverige har dessutom Birgitta namnsdag denna dag. Så jag passar på att gratulera mig och alla er andra som har fått detta namn. Jag får även lägga in en liten gratulation till mamma som skulle fyllt 97 år igår! Grattis mamsen!

Dagen till ära lägger jag till ytterligare ett erbjudande till det som angavs i förra inlägget https://elsapetersonsspetsaffar.com/2020/10/02/nytt-erbjudanden/ Nämligen ett erbjudande på Birgittarosen, löpare.

Birgittarosen, Löpare. 80 par pinnar 40/3, 3 par 18/5 och 18/3 sammanflätade. Mått ca 83 x 26 cm. PRIS: 195 ERBJUDANDE 7/10-15/10 2020: 150 kronor

Jag önksar alla en trevlig 7 oktober 2020. Mvh Karin Landtblom

Information

Detta inlägg publicerades den 7 oktober, 2020 av in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: