Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. Du kan betala via FAKTURA, med SWISH eller PAYPAL.

Butiken är den äldsta spetsaffären i sitt slag. Verksamheten grundades 1920 av Elsa Peterson och idag drivs den av hennes dotterdotter Karin Landtblom.

KNYPPELDAGEN 2013

1

Harriet Andersson i bild ovan, sitter på första parkett utanför butiken och knypplar på första upplagan av ett ännu icke utgivet mönster.

 

Rödtornets kyrkklockor slår 14:00 och en flyguppvisning skymtas över Vättern. Idag är den största dagen på året för de fåtal knypplerskor och spetsförläggare som finns kvar i Sverige. Storgatan är folktät sedan länge men nu har knyppeldagens stora huvudattraktion äntligen börjat! Längs hela gatan och vid varje gatuhörn sitter en eller flera knypplerskor för att visa upp sina verk i solksenet.

Gunnel, Karin och Karin har fullt upp bakom disken från öppning till stängning och den stora folkmassan inuti och utanför butiken tycks aldrig ta slut, trotts att regnet smyger sig på fram mot eftermiddagen.

utanför butiken

Intresset från stadens besökare är stort för detta gamla kulturarv, en glad påminnelse om att vår tradition faktiskt lever vidare. Knyppeldagen som inträffar den sista fredagen i juni varje år, hyllar detta unika hantverk som för 3 sekel sedan var ett mycket vanligt yrke för Vadstenas befolkning. Vår vackra stad med sin fantastiska kulturhistoria är ett Mecka för knypplerskor över hela världen vilket verkligen visar sig en dag som denna!

På var och varannan dyna så knypplas det flitigt på mönster från Elsa Petersons Spetsaffär. Allt från gamla Vadstenakronan till moderna Svalan, som Kerstin så påhittigt dekorerat sin hatt med.

knypplerskor

Dagen till ära så pyntade Gunnel sina skyltfönster med något helt unikt som många var nyfikna att läsa om. 

skyltfönster

Under tidigt 1900-tal förvärvade Elsa Peterson mönster till dessa knypplade spetsar, tillägnade den Heliga Birgittas hus i Rom. Mönstren hade hittats på vinden på Storgatan 18 och härstammar troligen från spetshandlare Aurora Ingelotz som var verksam 1889-1893, eller möjlige från hennes föregångare Ingeborg Schoultz som handlade med spetsar under 1870- och 80-talen. Idag är mönstren skänkta av Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. till Vadstena spetsmuseum. 

Kattis Landtblom

7 juli 2013

%d bloggare gillar detta: